Telefon

Hívjon minket bizalommal

A fogszabályozás jelentősége

A fogszabályozás jelentősége

A szép, szabályos mosollyal rendelkezők magabiztossága, napi sikerélményeinek száma jóval magasabb a mosolyukat rejtegetni kényszerülőkénél. A fogszabályozás ezen túlmenően nem csupán esztétikai jellegű, hanem egyúttal a fogazat egészséges állapotának megőrzését szolgáló beavatkozás is.

tovább olvasom

Alapgondolatok

A fogszabályozás jelentősége

Napi szinten nem is gondolunk bele, milyen nagymértékben befolyásolja az egészséges és esztétikus fogazat megjelenésünket, mindennapjainkat, életminőségünket. A szép, szabályos mosollyal rendelkezők magabiztossága, napi sikerélményeinek száma jóval magasabb a mosolyukat rejtegetni kényszerülőkénél. A fogszabályozás ezen túlmenően nem csupán esztétikai jellegű, hanem egyúttal a fogazat egészséges állapotának megőrzését szolgáló beavatkozás is.

A fogszabályozási diszciplina az esztétikus megjelenés elérése mellett azt is célként tűzi ki, hogy a páciens a szabályos fogazat által megfelelően tudjon rágni, nyelni és beszélni. A fogszabályozás során a kialakult torlódásokat, hézagokat, az esetlegesen megdőlt fogakat, továbbá az állcsontok rendellenes helyzetét változtathatjuk, kezelhetjük.

A torlódott fogak nehezebben tisztíthatóak, a lepedék könnyebben megtapad, és a szabálytalan rágási helyzet következtében a fogak “öntisztító képessége” is csökken, amely tényezők mind fogszuvasodáshoz, vagy fogágybetegséghez, végső soron a fogak elvesztéséhez vezethetnek. A szabályos fogazat esetén a fogak könnyebben tisztíthatók, így megelőzhető rengeteg fogászati probléma, és elkerülhetőek mind a fájdalmas állkapocsizületi problémák mind a fogak túlterhelődésének megjelenése is.

Az alkalmazandó fogszabályozási eszközök és módszerek mindig személyre szabottak legyen szó gyermek vagy felnőtt páciensről.
 

Kezelésről

A fogszabályozás folyamata

A fogszabályozás egy hosszú távú folyamat, ezért a döntés meghozatalához fontos, hogy pontosan ismerje a kezelés lépéseit, hogy mi is történik a konzultációk, kezelések alkalmával. A következő pontokban nagyvonalakban összefoglaljuk Önnek a kezelés menetét.

1. A fogszabályozó kezelés konzultációval kezdődik. Ez az alkalom alapozza meg a kölcsönös bizalmat páciens és orvosa között. Az első konzultáción a kezelés legfontosabb kérdéseit nagyjából már meg lehet határozni: így a kezelési célokat, a várható kezelési időt, lehetséges típusú fogszabályozó készülékeket és a kezelési díjat. 

2. A kezelési terv elkészítéséhez további vizsgálatok szükségesek. Ilyenkor a páciensről fotókat, röntgen felvételeket készítünk, valamint tanulmányi mintához lenyomatot veszünk. Az így nyert információk alapján alkotjuk meg a diagnózist és a kezelési tervet.

3. A készülék típusától függően, a kezelési terv elfogadását követően, az első vagy a második vizit alkalmával történik meg a készülék felhelyezése, amely rendszerint fél-egy órát igénylő, fájdalmatlan fogászati beavatkozás.

4. A kezelés során nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés és az orvos által adott utasítások betartása. Az előre eltervezett végleges eredmény csak úgy érhető el, ha rendszeres a kontroll/aktiválási időpontokon való megjelenés, az alapos fogápolás, a kivehető kiegészítő eszközök előírás szerinti alkalmazása.

5. A kezelés befejezése után a rögzített fogszabályozó készüléket eltávolítjuk. Az elért eredmény megtartása céljából, illetve a fogak további stabilizálása érdekében retenciós készülék viselése szükséges. Ez az adott eset függvényében lehet fix, vagy éjszakánként viselt kivehető retenciós készülék, esetleg kombinálva. Ezen lépés elmulasztása esetén a kezelési eredmény megtartása még rövid távon sem garantálható. 

Fogszabályozás gyermekkorban

Fogszabályzás gyermekkorban
A gyermekek fogazata a növekedési szakaszban könnyebben alakítható

 

Gyermekkorban a fogszabályozás lehetőségei még nagyon tág határok között mozognak. Ilyenkor csontjaink még folyamatos fejlődésben, átépülésben vannak, így a különböző fogszabályozó készülékekkel a gyermekek fogazata a növekedési szakaszban még relative könnyebben alakítható, az állcsontok és a fogak növekedési iránya is könnyebben befolyásolható. Kisgyermekkorban a kivehető fogszabályozó készülékek alkalmazásával is nagyon szép eredmények érhetőek el, a kivehető készülékek alkalmazásának köszönhetően a későbbi fix fogszabályozó készülék alkalmazásának idejét lerövidíthetjük. Tinédzser korban rögzített fogszabályozó készülékkel érhető el az esztétikus, egészséges mosoly.


Tudjuk, hogy egy gyermek számára is mennyire fontos az, hogy milyen élmények érik egy fogorvosi rendelőben, hiszen egyetlen rossz fogorvosi tapasztalat hosszú évekig elkísérheti vagy akár egy egész életen át meghatározhatja a fogászati kezelésekhez való viszonyunkat. Ezért rendelőnkben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a gyermekek barátságos környezetbe érkezzenek és szakorvosunk a megfelelő tapasztalattal és türelemmel fogadja őket.


Dr. Molnár Boglárka gyermek fogszabályozó orvosunkkal történő első, gyermekközpontú konzultációért keresse bizalommal klinikánkat ahol családias környezetben várjuk a család apraját-nagyját.


A kivehető készülékekről bővebben a Tudástárban olvashat.

Fogszabályozás felnőttkorban

Sokszor felnőttként döntünk úgy, hogy szeretnénk mosolyunkat szebbé tenni és felmerül a kérdés, hogy vajon nem késő-e belevágni a fogszabályozási kezelésbe. Jó hírünk, hogy a fogszabályozás nem csak gyermekkorban kivitelezhető, hanem felnőttkorban is sikeresen végezhető kezelés.

Dr. Hary Réka felnőtt fogszabályozással foglalkozó szakorvosunk sok éves szakmai tapasztalata bizonyítja, hogy a gyermekinél idősebb korban is nagyon szép eredmények érhetőek el a kialakult új fogszabályozós technológiák segítségével. Erről Ön is megbizonyosodhat akár egy személyes konzultáció keretében.

Felnőtt fogszabályozásáról körülbelül 18 éves kor után beszélhetünk, amikor már az összes maradandó fog előtört, és az állcsontok növekedése is befejeződött, ezért a felnőttkori fogszabályozás számos ok miatt eltér a növekedésben lévő gyermek kezelésétől. A fogmozgatás felnőttkorban valamivel lassabb, mint gyermekkorban így kicsit több türelemre van szükség a megfelelő eredmény eléréséhez.

Tudjuk, hogy felnőttkorban a fogszabályozó eszköz viselete a mindennapokban időnként zavaró lehet, ezért alkalmazunk láthatatlan technikákat is.

A felnőttkori fogszabályozás után nem csak az esztétikai élmény lesz szembetűnőbb, de a szabályos fogakkal a beszéd is tisztábbá válik, valamint a fogak kevésbé lesznek hajlamosak a szuvasodásra, mivel a szabályos fogazatot sokkal könnyebb tisztán tartani. Minden tekintetben javul az életminőség a fogszabályozás után, ezért felnőttkorban sem kell lemondani róla, ha gyermekkorban nem volt rá lehetőség.

Felnőttkorban és azokban az esetekben, amikor a kívánt eredmény elérése kivehető készülékkel már nem lehetséges, elsősorban a rögzített fogszabályozó készülékeket ajánljuk.

A különböző fajtájú, anyagú fogszabályozó készülékekről, rendszerekről a Tudástárban olvashat.

Fogszabályzás felnőttkorban
A fogszabályozás felnőttkorban is sikeresen végezhető kezelés

 

Kapcsolódó Tudástár tartalmak

Szolgáltatásaink bemutatásánál törekedtünk a kellő tömörségű, alapvető ismeretek megosztására, de van, amikor érdemes bővebben elmélyedni az egyes témákban. A tudástárban minden információt megtalál, amit a fogak kapcsán tudni érdemes

tovább a tudástárba

Áraink

Fogszabályozás
Első konzultáció és tanulmányi lenyomat
15.000 Ft
Fogszabályozási terápia megtervezése
32.000 Ft
Rögzített fogszabályozó készülékek:
Fém fogszabályozó készülék
190.000 Ft
Porcelán fogszabályozó készülék
265.000 Ft
Belső fogszabályozó készülék az alsó frontfogak korrekciójára (lingual technika)
170.000 Ft
Fél-rögzített, helyfenntartó készülékek:
A fél rögzített készülékeket nem lehet eltávolítani, de mégsem multibracket rendszerről van szó.
Ferdesík
65.000 Ft Ft
Quad-helix
70.000 Ft
Hyrax
90.000 Ft
Dúcos Goshgarian
60.000 Ft
Goshgarian
60.000 Ft
Palatinál ív
60.000 Ft
Linguál ív
60.000 Ft
Kivehető fogszabályozó készülékek:
Tágítócsavaros lemez (retenciós lemez)
145.000 Ft
Y lemez
145.000 Ft
Retenciós készülék (alsó-felső)
148.000 Ft
Bimaxiláris (két állcsontra ható) készülékek:
A bimaxiláris készülékek - Frankel, Twin block, Klammt, Hansa, Doppel-platte, Balters féle bionátor, Aktivátor készülékek
203.000 Ft
Aktiválási díjak:
Az aktiválás ára magában foglalja a fogszabályozó készülékek teljes körű fenntartásának díját is, így például tartalmazza az ívcserék, bracket és gyűrű visszaragasztások költségeit is.
Kivehető készülék aktiválása
10.000 Ft
Rögzített készülék aktiválása
15.000 Ft