Telefon

Hívjon minket bizalommal

Parodontológia

Parodontológia

Elkötelezetten a fogágybeteg páciensek életminőségének javításáért

tovább olvasom

Alapgondolatok

A fogágybetegség kezelésével foglalkozó szakterület

Mi is valójában a fogágybetegség?A fogágybetegség vagy fogínysorvadás, baktériumok által okozott gyulladásos betegség, mely a fogakat körülvevő tartószerkezetet támadja meg. Kezdeti tünete lehet kellemetlen lehelet, ínyvérzés, fokozott fogkőképződés. Fogágybetegségben a szájban található baktériumok összetétele megváltozik, bizonyos agresszív kórokozó fajok szaporodnak el. Táptalajukként a fogfelszíneken felhalmozódó lepedék szolgál, mely a helytelen fogmosási technika vagy a tisztíthatósági körülményeket megnehezítő elálló tömés- és koronaszélek miatt alakul ki.

Hogyan ismerhető fel időben?
Kezdeti tünet az ínygyulladás, mely során az íny megnagyobbodik, vörössé válik és fogmosáskor vagy akár spontán is vérzés tapasztalható. Ha az állapotot nem kezeljük időben, akkor a gyulladás súlyosbodik és fogágybetegséggé alakulhat át. Ekkor a fellazult íny és a fogak között rés alakul ki, melyet tasaknak nevezünk. 

A kórkép súlyosbodásával a fogakat körülvevő tartószerkezet, csont pusztul, a tasakok mélyülnek, egyre kevésbé tisztíthatóak, bennük az agresszív baktériumok tovább szaporodnak. A folyamat végeredménye a fogak meglazulása és elvesztése. 

parodontologia

Melyek a kórfolyamatot súlyosbító tényezők?
Fontos megemlíteni, hogy bár a fogágybetegség hátterében állhat genetikai hajlam, azonban a lefolyását és annak súlyosságát egyéb tényezők is befolyásolják.


A megfelelő szájhigiéne fenntartása nagyon nagy jelentőséggel bír. Fontos a fogmosások gyakorisága, technikája és az alkalmazott eszközök milyensége. Amennyiben  a szájápolás nem megfelelő, a betegség lefolyása felgyorsulhat, súlyosbodhat vagy már kikezelt állapot esetén visszaesés következhet be. Ennek elkerülése érdekében kontrollok alkalmával folyamatosan szájápolási tanácsokkal látjuk el.


Súlyosbító tényezőként merül fel a dohányzás, mely nem csak hogy elnyomja a betegség tüneteit, a szervezet immunreakcióit – és ezáltal előidézi a betegség késleltetett felismerhetőségét (így már egy sokkal súlyosabb állapotban kerül a kórkép felismerésre), de a gyógyulás esélyeit is rontja a szövetek vérellátásának csökkentésével.


Súlyosbító általános szervezeti tényező a cukorbetegség, melynek hatására az immunreakciók lassulnak le valamint a sebgyógyulás lassabbodik. 


A szervezetben bekövetkező hormonális változások is hatással lehetnek a fogágyra. Ezek között említendő a serdülőkorban valamint a terhesség alatt fokozódó gyulladásos tünetek. Ha a hormonháztartás egyensúlya megbomlik, akkor a már korábban fennálló fertőzésre adott gyulladásos reakciók felerősödnek.


Mivel az immunrendszernek jelentős szerepe van a fertőzés elleni védekezésben, ezért az olyan állapotok is növelik a fogágybetegség előfordulását/súlyosságát, amelyekben az immunsejtek működése csökken. 


Érdemes azt is megemlíteni, hogy a gyerekek szájának baktérium összetételét a családi környezet befolyásolja. Tehát a kisgyermek szülői nyállal való érintkezése, pl. közös evőeszköz használata során a fogágybetegség kialakulásában szerepet játszó baktériumok is átadásra kerülhetnek.

Bizonyos gyógyszerek szedése okozhat ínyduzzanatot, fokozhatják a gyulladásos tüneteket vagy módosíthatják azt. Azonban ebben az esetben is az alap kiváltó ok a lepedékben jelenlevő baktériumok okoztat gyulladás. 


Kiemelendő az epilepszia kezelésére alkalmazott hydantoin-származékok, mely hatására kemény tapintatú gyulladásmentesen megnagyobbodott íny alakul ki a fogak körül.


A magas vérnyomásra szedett gyógyszerek közül az úgynevezett kálciumcsatorna-blokkolók fokozottabb gyulladásos tüneteket és vérző ínyt eredményezhet.
Szervátültetésen átesett páciensnél a kilökődést meggátló Cyclosporin kezelés ugyan csak gyulladásos ínymegnagyobbodást eredményezhet.


A csontritkulásra szedett biszfoszfonát származékú gyógyszerek, tartós szteroid kezelés pedig elhúzódó sebgyógyulást okozhat, akár egyszerűbb sebészeti beavatkozást követően is.

A kezelésről

Hogyan is zajlik a kezelés?

Előkezelés, konzervatív terápia
A kezeléseket minden esetben professzionális ultrahangos ínytisztítással, személyre szabott szájhigiénés instruálás, motiválással indítjuk, az íny gyulladásos állapotától függően akár 2-3 alkalom is szükséges lehet.

Az állapot súlyosságának felmérése elengedhetetlen a „mélyebb tisztogatás”, tasakkürettek megkezdése előtt. A státuszfelvételt követően minden érintett beteg egy úgynevezett konzervatív terápián esik át, melynek fő célja a baktériumszám, valamint a gyulladás mértékének csökkentése. A mélyebb tisztogatás során az íny alatti fogfelszíneket tisztítjuk meg, az eljárás érzéstelenítésben zajlik ultrahangos gépi valamint kézi eszközökkel. Ezt követi egy 6-8 hetes gyógyulási periódus, melyet újraértékeléssel (újboli státuszfelvétel) zárunk. 
Amennyiben egy kezdeti fogágybetegséggel állunk szemben – sekélyebb tasakokkal, ez a kezelés önmagában is megoldást jelenthet a tasakok megszüntetésére, azonban ebben az esetben is nagyon fontos a páciens otthoni, megfelelő szájápolása és a rendszeres fenntartó kezelésre járás.
Előrehaladott fogágybetegség, mély tasakok esetén a konzervatív terápiát sebészi terápia követheti a tasakok megszűntetése és az optimálisabb eredmény/tisztíthatóság elérése érdekében.

Ezen fogak mellett a tasakok végleges megszüntetéséhez parodontális műtét elvégzése szükséges. 
Műtétek esetén általában kiegészítő 3D – CT felvétel készítése szükséges a pontosabb tervezés érdekében. Az ütemezést és az alkalmak számát pedig az értintett fogak száma határozza meg. Amennyiben a legtöbb fog érintett, a következőképpen zajlik az ütemezés:
- Hatodonként haladva (2 oldalsó rágófogak zónája alul-felül, frontfogak területe alul-felül)
Parodontális műtét során a kialakult csontpusztulás következtében létrejövő tasakok megszüntetését/regenerálását célozzuk. A tasak a fog és az íny között létrejövő rés, mely a mindennapos fogmosás eszközeivel hozzáférhetetlen, ezért a tasak jelenlétekor ezen résekben baktériumok szaporodnak el, lepedék rakódik mind az íny feletti mind az íny alatti fogfelszínre, majd ebből az idő múlásával fogkő keletkezik. Ez lehetővé teszi további agresszív baktériumok elszaporodását. Sajnos a folyamat előrehaladtával kezelés nélkül a tasak mélyül, a csont pusztul a fogak körül, a fogak előbb-utóbb mozgathatóvá válnak, majd kihullanak.

Parodontális műtéttel lehetőség van a tasakok megszüntetésére, így minden fogfelszín hozzáférhetővé válik a mindennapos fogtisztítás számára.
Az eredmény csak megfelelő, professzionális otthoni tisztogatás segítségével tartható fent. Enélkül a folyamatosan keletkező lepedékben szinte azonnal, nagy mennyiségű baktérium telepedik meg. Ez nagyon hamar újra gyulladást indukál és a folyamat akár újrakezdődhet.
 

Csontpótló kezelések
Ha a fogak körül megtisztított ép csontban mélybe törő csontpusztulások (vertikális csonttasak, csontkráter) találhatóak, lehetőség van ezek regeneratív anyagokkal történő kezelésére. A szövetregeneráció történhet csontpótló anyagok és membránok együttes felhasználásával, illetve a csontosodást serkentő speciális zománc-mátrix proteinek (többnyire Emdogain) alkalmazásával. A regeneratív anyag felhasználását követően az ínyt eredeti helyzetébe fektetjük vissza, zárjuk a sebet microsebészeti varroanyaggal. A varratokat 7-14 nappal később eltávolítjuk, ekkora záródik a seb. A regeneratív kezelést követő csontosodás körülbelül 6 hónap alatt következik be. Ez idő alatt a korábbi gyulladt tasakok meggyógyulhatnak, a mozgó fogak megerősödhetnek, a gyulladásos panaszok megszűnhetnek. Az elért eredmény fenntartásához megfelelő egyéni  szájhigiéne és rendszeresen elvégzett fenntartó kezelések szükségesek. A dohányzás jelentősen rontja a regeneratív eljárással végzett műtétek sikerességét.

Ínytasak csökkentése
Ha a műtéti tisztítást követően az ép csontpusztulás jellegét tekintve egyenletes (horizontális), azaz csontkráterektől mentes, csontpótló kezelésre nincs lehetőség. Ilyen típusú műtétet követően a gyógyulás során ínyvisszahúzódással kell számolni. Ennek oka, hogy a kezelés előtt gyulladásban lévő, megduzzadt íny visszanyeri természetes vastagságát, ez azonban mindig követi az alatta található csont lefutását, alakját. A csontpusztulás előrehaladása ekkor is megállítható, megfelelő szájhigiéne fenntartásával és rendszeres fenntartó kezelésekkel az elért eredmény hosszútávon megőrizhető.

Parodontális sínezés
Bizonyos esetekben szükség lehet a már mozgó fogak összerögzítésére. Amikor a fogak körül a csont már olyan mértékben pusztult, hogy rágóerő hatására a fogak mobilissá válnak és a fogak nem kerülnek rögzítésre, a mozgathatóság folyamatosan fokozódik, mellette a gyulladás gyorsabban terjed a mélyebb szövetek felé. 

Ennek a folyamatnak a megállítása céljából, valamint a regeneráció támogatása végett szükséges lehet a fogak rövidebb, vagy hosszabbtávú összerögzítésére. A rögzítés történhet a fogak érintetlenül hagyásával, kompozit tömőanyag segítségével, fém- vagy üvegszálerősítésese kompozit sín készítésével vagy a fogak lecsiszolását követő hídpótlásba foglalásával. 

Az egyéni szituáció mérlegelését követően a pácienssel közösen megegyezve döntünk a megfelelő megoldásról.

Kapcsolódó Tudástár tartalmak

Szolgáltatásaink bemutatásánál törekedtünk a kellő tömörségű, alapvető ismeretek megosztására, de van, amikor érdemes bővebben elmélyedni az egyes témákban. A tudástárban minden információt megtalál, amit a fogak kapcsán tudni érdemes

tovább a tudástárba

Áraink

Parodontológia
Parodontális státuszfelvétel (Tasakmélységek felmérése az összes fogon)
15.000 Ft
Íny alatti tasakkürett / fog
15.000 Ft
Íny alatti tasakkürett / kvadráns
35.000 Ft
Mozgó fogak sínezése esztétikus tömőanyaggal / fog
12.000 Ft
Mozgó fogak sínezése esztétikus tömőanyaggal, fém- vagy üvegszál-erősítéssel / fog
15.000 Ft
Lebenyes tasakműtét - nyitott kürett / fog
21.000 Ft
Lebenyes tasakműtét - regeneratív / fog
33.000 Ft
Ínyplasztika kötőszövet-átültetéssel / fog / implantátum
50.000 Ft
Ínyplasztika ínypótló xenograft anyaggal / fog / implantátum
40.000 Ft
Regeneratív anyagok, melyek a műtéti díjon felül értendőek, a felhasznált mennyiségtől függően
Ínypótló xenograft anyagok / sextáns
Mucograft® (Geistlich, Svájc)
79.000 Ft
Mucoderm® (Botiss, Németország)
64.000 Ft
Regeneratív anyagok / kvadráns
Emdogain® (Straumann, Svájc)
74.000 Ft
Bio-Oss® (Geistlich, Svájc)
54.000 Ft
Cerabone® (Botiss, Németország)
40.000 Ft
BioGide® membrán (Geistlich, Svájc)
79.000 Ft