Telefon

Hívjon minket bizalommal

Navigációs sebészet

A mai modern fogászati implantológiában lehetőség van arra is, hogy a fogorvos már nem egyszerűen szabad kézzel dolgozzon, hanem az implantátumokat az állcsontba tizedmilliméterre pontosan helyezze be.

CT vizsgálat alapján fel tudjuk mérni az állcsont állományát, de egy nagyobb, vagy régóta fennálló foghiány esetén nem mindig egyértelmű a hiányzó fog/fogak pótlása céljából behelyezendő implantátum helyes pozicionálása. (Például a tengelyirány, az egymáshoz képesti párhuzamosság, az esztétikus fogkorona készítése szempontjából a pontos hely kiválasztása mind-mind kihívást jelent egy alapos fogorvosnak). 
Ráadásul ezt össze kell hangolni a csontkínálattal, hiszen nem biztos, hogy ahova fogat szeretnénk pótolni, ott csont is van elegendő az azt megtámasztandó implantátum számára.
 
A mai modern fogászati implantológiában lehetőség van arra is, hogy a fogorvos már nem egyszerűen szabad kézzel dolgozzon, hanem az implantátumokat az állcsontba tizedmilliméterre pontosan oda és úgy helyezze be, ahogy az a pótlandó fog szempontjából a legoptimálisabb.
 
Ezt a tervezett behelyezést elvégezhetjük úgy is, hogy "analóg módon" lenyomatot veszünk a páciens állcsontjáról, és a fogtechnikus elkészít egy "ún. sebészi sablont". 
A sablon működési elve egyszerű: a technikus átlátszó műanyagból elkészíti az állcsontra illeszthetően a pótlandó fog formáját, és a közepén egy fúrócsatornát alakít ki a fogorvos számára, aki így pontosan oda fogja az implantátum furatát elhelyezni, ahova a pótlandó fog tengelye esik. Így biztosan nem éri majd az implantátumot káros tengelyirányú rágóerő.
 
Az eljárás alkalmazásakor is minden esetben szükséges az állcsont előzetes alapos vizsgálata.

Miért / mikor lehet erre szükség?

Például akkor, ha a tökéletes pontosságra törekszünk, és tudjuk, hogy akár egy fél milliméter "elcsúszás" az állcsontban is már kedvezőtlen esztétikai eredményt eredményezhet, mondjuk egyetlen felső front fog esetén.
De például több fog pótlásakor is sablon alkalmazásával biztosak lehetünk abban, hogy az implantátumok a készítendő fogak "alá" kerülnek be az állcsontba. Így az esetleges pozicionálási tévedés kivédhető.

Virtuális implantátum behelyezés

Az implantátum Guide tervezőrendszerekkel lehetőség nyílik arra, hogy minden páciensről készített állcsont-CT felvétel virtuális valósággá váljon. Rendelőnkben a rendkívül precíz eljárási technikát lehetővé tévő Nobel Guide rendszer alkalmazását javasoljuk pácienseinkek. 
Az állcsont digitalizált állományába virtuálisan oda helyezhetünk be implantátumot, ahová csak szeretnénk. Természetesen oda és úgy szeretnénk az implantátumot elhelyezni, hogy az tökéletes legyen mind biomechanikai funkcionális szempontból, mind esztétikailag.
A számítógépes tervezőprogram segítségével úgy kerül be virtuálisan az implantátum, hogy beállítható az anatómiai képletek automatikus védelme (ér, ideg, arcüreg, másik fog így nem sérthető meg), beállítható, hogy pontosan a virtuális fogak alá kerüljenek az implantátumok, azok virtuálisan párhuzamosíthatóak (teherelosztás és csavarozható fogpótlás készítése szempontjából ez fontos ), és még az implantátum felépítményét is virtuálisan hozzácsavarozhatjuk az implantátumokhoz, így előre megvizsgálható, hogy jó megoldást terveztünk-e...
Miután mindezt megterveztük, a számítógép elmenti és elküldi az egyedileg beállított értékekkel rendelkező adatállományt egy speciális központba, ahol legyártják azt az egyedi, csak az adott páciens számára tökéletesen kivitelezett fúrósablont, aminek a segítségével oda és csakis oda helyezhető el az implantátum, ahova azt előzőleg virtuálisan beterveztük. Így pontosan olyan fogak születnek majd, amilyeneket megálmodtunk.

A szolgáltatáshoz kapcsolódó árakról az alábbi gombra kattintva tájékozódhat.

Szolgáltatás árak

Amennyiben felkeltettük érdeklődését vagy további kérdése van forduljon hozzánk bizalommal!
Páciens koordinátor munkatársaink rendelkezésre állnak: Hétfő-péntek: 8:00–20:00 között.
Várjuk hívását a +36 1 400 1167 telefonszámon vagy látogasson el hozzánk személyesen.