Telefon

Hívjon minket bizalommal

Procera vázas fogpótlások

Egyedi tervezésű, Nobel Procera koronák, hidak készítése

Mi a digitális fogászat?

Ennek a kérdésnek a megválaszolása előtt egy rövid bevezetés szükséges azért, hogy a fogpótlások létrejöttét megértsük: a fogorvos és a fogtechnikus együttműködik azért, hogy a páciens fogpótlása elkészülhessen. A fogorvos a rendelőben előkészíti a szájban a páciens számára a fogpótlás viselését (fogat preparál, implantátumot helyez be, vagy a teljesen fogatlan állcsontot veszi alapul), és erről a szájbeli szituációról a lehető legpontosabb információval látja el a fogtechnikust: a páciens szájképleteiről készített lenyomattal.

A fogtechnikus ezután a laboratóriumában a lenyomatot nagy pontosságú fogászati gipsszel felönti, és megkapja a páciens szájában lévő szituáció pontos mását: a fogászati mintát. Számos lépés után, az ún. fémvázas fogpótlások esetében legtöbbször kobalt-króm ötvözetű fémből, fémöntéses eljárással a fogtechnikus létrehozza a készülő fogpótlás vázszerkezetét, amit ő a mintára készít el. Ennek a váznak a pontosságát, kialakítását a fogorvos a páciens szájába helyezve is leellenőrzi, meggyőződve arról, hogy a fogpótlás pontossága megfelelő lesz. Ezután készíti el már a meglévő fémvázra a fogtechnikus a fogpótlás tényleges formáját és színét meghatározó porcelán leplezést, ami egy kerámia rétegzéses technika, hasonlóan a kerámia művészek gyakorlatához. Ez a két egymást követő folyamat végeredménye a kész fogpótlás.

Egy fogpótlás élettartama függ az őt tartó pillér (legyen az akár a páciens saját természetes foga, vagy beültetett műgyökér, azaz fogászati implantátum) élettartamától, illetve attól, hogy a fogpótlás vázszerkezete mennyire pontos. Pontossági kritériumnak számít például az, hogy felhelyezéskor nem lép-e felfeszülés (megfelelően passzív-e az illeszkedés), illetve, hogy nem károsul a pillér (fog vagy implantátum) az esetleges rossz kialakítás miatt. A fogakra készített fogpótlások esetén a pontatlan fogpótlás kialakítás a tartó fog szuvasodásához vagy ínygyulladáshoz, krónikus esetben fogágy-gyulladáshoz vezethet, implantátumok esetén a fogpótlás vagy az implantátum törése, íny-, vagy csontgyulladás, csontleépülés alakulhat ki. Mindezek a tényezők megmutatják, hogy mennyire fontos az a tény, hogy a fogpótlás milyen pontosságú. A fogorvos és a fogtechnikus közös célja, hogy az elkészített fogpótlás, amit a páciensnek átadnak, hosszútávra szóljon, és a kritériumoknak megfelelően pontos kidolgozású, a páciens számára komfortos, esztétikus, higiénikus – könnyen tisztítható – legyen.

A modern fogászatban mára már elérhetővé vált a CAD-CAM technika, ami csakúgy, mint az ipari kivitelezésben, a legpontosabb megvalósítást teszi lehetővé. A CAD-CAM eljárás (Computer Aided Design – Computer Aided Manufacturing) során a tervező szakember a számítógép tervezőprogramja segítségével megtervez egy adott formát virtuálisan, majd valamely számítógép vezérelt eszközzel (pl. CNC esztergagép, vagy 3D nyomtató) „létrehozhatja” azt. Ez az eljárás mikrométer pontosságú.

A digitális fogászatban gyakorlatilag ugyanez a folyamat történik, azzal a különbséggel, hogy a tervező szakember, aki a fogtechnikus, minden esetben egy adott ember szájába tökéletesen illeszkedő fogpótlás vázszerkezetét tervezi meg virtuálisan, amihez előtte a mintát is digitalizálni kell. Ez pedig egy 3D scanner segítségével valósítható meg. Ez a high-tech eszköz képes arra, hogy a térbeli formákat mikrométer pontossággal feltérképezze, és az adatokat egy adott tervezőprogram számára átadja, amivel a fogtechnikus már dolgozni tud. Jelenleg, 2016-ban már ún. orál scannerek is léteznek, amik a páciens szájában alkalmazhatók, és onnan közvetlenül digitalizálva kerülnek feldolgozásra a szájbeli formák. Ezek ma még nem rentábilisak és relatív nagy hibahatárok között dolgoznak.

A Bobdent Fogászat 2016-ban ruházott be a digitális fogászat csúcsát jelentő rendszerbe, a Procera  rendszerbe, és megvásárolta a Nobel Procera 2G lézer scannert, ill. a Procera tervező szoftvert. Ezzel pedig egy újabb lehetőség nyílt meg a Bobdent Fogászat és páciensei számára a megbízhatósággal, és garanciával fémjelzett tartós és jó minőségű fogpótlások felé.

Mit jelent a Procera?

A Procera a Nobel Biocare (USA/Svédország) piacvezető fogászati implantátumokat gyártó cég saját fejlesztésű fogpótlás készítő rendszere. A név a pro ceramia, a kerámia leplezés előtti fogtechnikai munkafázisra, azaz a fogpótlások vázszerkezetének kialakítására utal. A Procera rendszerrel kiváló minőségű, garantáltan tartós vázszerkezeteket lehet létrehozni, CAD-CAM technológiával. A Procera a Nobel Biocare cégre jellemző innovációval a világon az első CAD-CAM rendszer volt a fogászati piacon, mely már az 1980-as években elérhető volt, tehát már több mint 30 éves tapasztalat áll a cég számára a rendszerrel kapcsolatban.

A Procera cég a kiváló minőségű 3D lézer scannert és a tervező szoftvert árusítja a fogászatok számára.  A fogászatok számára így digitalizálható a páciensek fogászati mintája, és a fogtechnikus számára lehetővé válik a digitális fogpótlás tervezés. A megtervezett vázszerkezetek (az európai és amerikai megrendelők esetén) az USA keleti partján található Mahwah városban kerülnek legyártásra. Ezután a fogászatok ill. a fogtechnikai laboratóriumok megkapják a kiváló minőségű kész vázszerkezetet.

Milyen előnyökkel jár a Procera fogpótlások készítése?

A Procera rendszerrel kiváló pontosságú széli záródású korona- és hídvázakat tudunk tervezni természetes lecsiszolt fogakra, és CAD-CAM technológiával legyártatni azt a Nobel Biocare céggel.  A vázszerkezet anyaga lehet cirkónium, vagy kobalt-króm ötvözetű fogászati fém is.

A Procera rendszerrel kiváló pontosságú, passzív illeszkedésű, csavarozható rögzítésű, akár döntött csavarbehelyezéssel ellátott korona- és hídvázakat tudunk tervezni Nobel Biocare implantátumokra. A vázszerkezet anyaga lehet előre szinterezett, magas minőségű cirkónium vagy titán is, mely ugyanaz az anyag, amelyből maga az implantátum is készül, ezáltal a galvanizmus kizárt.

A Procera a Nobel Biocare implantátumaival ún. zárt rendszert alkot. Ez azt jelenti, hogy az implantátumok illeszkedési felületének (ún. belső platformja) digitális adatrendszere a Procera számára elérhető, míg a konkurens cégek számára nem. Ez azt is jelenti, hogy Nobel Biocare implantátumokra csak a Procerával készíthető tökéletesen, passzívan, feszülésmentesen illeszkedő fogpótlás. Erre a cég garanciát is vállal. Ez egyben a hosszú távú sikeres implantációs fogpótlás záloga is.

A vázszerkezet tervezésekor olyan szoftveres biztosítékok is vannak, amelyek által nem enged hibás tervezést, pl. nem lehet túlságosan elvékonyítani a vázat egy bizonyos törésbiztonsági vastagság alá, nem lehet statikailag hibás tervezést megvalósíttatni. Minden tervezést a gyártási folyamat előtt nem csak szoftveresen, hanem a Procera szakemberei egyénileg is felülvizsgálnak, és csak ezután kerülhet a gyártási folyamatba a munka.
Minden elkészített Procera fogpótlás vázszerkezetre 5 év gyári garancia érvényes. Ezen időszakon belül bármilyen vázszerkezettel kapcsolatos hiba esetén a Procera cég garanciális keretek között egy új vázat ad.

Komplex garancia

Minden Nobel Biocare implantátumra élettartam garancia érvényes. Amennyiben az implantátum cseréjére lenne szükség, és a fogpótlás a Procera rendszerrel készült, akkor az implantátum cseréje mellett a fogpótlás új Procera vázszerkezete is garanciális keretek között megvalósítható a Nobel Biocare cég jóvoltából.
Minden egyes Procera által legyártott vázszerkezet egyedi azonosítóval van ellátva. A páciens ezáltal biztosítva van. A páciens számára ez az azonosító természetesen hozzáférhető, és az esetleges garancia nem csak abban a rendelőben érvényesíthető a Procera felé, ahol a fogpótlást készítették.

 

A szolgáltatáshoz kapcsolódó árakról az alábbi gombra kattintva tájékozódhat.

Szolgáltatás árak

Amennyiben felkeltettük érdeklődését vagy további kérdése van forduljon hozzánk bizalommal!
Páciens koordinátor munkatársaink rendelkezésre állnak: Hétfő-péntek: 8:00–20:00 között.
Várjuk hívását a +36 1 400 1167 telefonszámon vagy látogasson el hozzánk személyesen.