Telefon

Hívjon minket bizalommal

Parodontológia

A fogágybetegség kezelésével foglalkozó szakterület

Mi is valójában a fogágybetegség?
A fogágybetegség vagy fogínysorvadás, baktériumok által okozott gyulladásos betegség, mely a fogakat körülvevő tartószerkezetet támadja meg. Kezdeti tünete lehet a kellemetlen lehelet, ínyvérzés, fokozott fogkőképződés. Fogágybetegség kialakulása esetén a szájban található baktériumok összetétele megváltozik, bizonyos agresszív kórokozó fajok szaporodnak el. Táptalajukként a fogfelszíneken felhalmozódó lepedék szolgál, mely a helytelen fogmosási technika vagy a tisztíthatósági körülményeket megnehezítő elálló tömés- és koronaszélek miatt alakul ki.

Hogyan ismerhető fel időben?
Kezdeti tünet az ínygyulladás, mely során az íny megnagyobbodik, vörössé válik és fogmosáskor vagy akár spontán is vérzés tapasztalható. Ha az állapotot nem kezeljük időben, akkor a gyulladás súlyosbodik és fogágybetegséggé alakulhat át. Ekkor a fellazult íny és a fogak között rés alakul ki, melyet tasaknak nevezünk. 

A kórkép súlyosbodásával a fogakat körülvevő tartószerkezet, csont pusztul, a tasakok mélyülnek, egyre kevésbé tisztíthatóak, bennük az agresszív baktériumok tovább szaporodnak. A folyamat végeredménye a fogak meglazulása és elvesztése. 

 

A kezeléseket minden esetben professzionális ultrahangos fogkőlevétellel, személyre szabott szájhigiénés instruálás, motiválással indítjuk. A sikeres kezelés lezárásához akár 2-3 alkalom is szükséges lehet.

1. Az állapot súlyosságának felmérése elengedhetetlen a „mélyebb tisztítás”, tasakkürettek megkezdése előtt. 

2. A státuszfelvételt követően minden érintett beteg egy úgynevezett konzervatív terápián esik át, melynek fő célja a baktériumszám, valamint a gyulladás mértékének csökkentése. A mélyebb tisztítás során az íny alatti fogfelszíneket tisztítjuk meg, az eljárás érzéstelenítésben zajlik ultrahangos gépi valamint kézi eszközökkel.

3. Ezt követi egy 6-8 hetes gyógyulási periódus, melyet újraértékeléssel zárunk. 

Amennyiben egy kezdeti fogágybetegséggel állunk szemben, ez a kezelés is megoldást jelenthet a tasakok megszüntetésére, azonban ebben az esetben is nagyon fontos a páciens otthoni, megfelelő szájápolása és a rendszeres fenntartó kezelésre járás.

Előrehaladott fogágybetegség, mély tasakok esetén a konzervatív terápiát sebészi terápia követheti a tasakok megszűntetése és az optimális eredmény elérése érdekében.

A szolgáltatáshoz kapcsolódó árakról az alábbi gombra kattintva tájékozódhat.

Szolgáltatás árak

Amennyiben felkeltettük érdeklődését vagy további kérdése van forduljon hozzánk bizalommal!
Páciens koordinátor munkatársaink rendelkezésre állnak: Hétfő-péntek: 8:00–20:00 között.
Várjuk hívását a +36 1 400 1167 telefonszámon vagy látogasson el hozzánk személyesen.